DECEMBER DAYS 3

decemberday3

Toen ik laatst nadacht over alle kerst-voorbereidingen die ik nog moest uitvoeren kwam ik tot de conclusie; kerstmis is een groot cliché! Oftewel, iets dat al zo vaak gezegd of gedaan is dat het afgezaagd is.

Wanneer je dergelijke omschrijvingen als hierboven tegenkomt krijgt het woord cliché al snel een negatieve bijsmaak, ik vind dat dat helemaal niet het geval hoeft te zijn. Als er één feest is dat berust op oude (familie)tradities dan is het kerst wel!

  1. De kersttrui 

Je vader in een moskleurige fluffy trui met een denneboom en jij gehuld in een variant die zelfs licht en geluid maakt. Het is en blijft leuk, en dat terwijl iedereen juist redelijk origineel denkt te zijn met zijn foute kersttrui. Een typisch geval van ”you love or hate it.” Ik zelf kan deze kledingstukken wel waarderen; geeft toch een gevoel van saamhorigheid.

2. De kerst-mis

In dit geval ga ik ervan uit dat wanneer je christen bent je elk jaar weer opnieuw die oh zo bekende kerstviering bijwoont. Vrijwillig (of misschien iets minder vrijwillig, afhankelijk van je ouders) luister je naar liedjes als ”Stille nacht, heilige nacht” en ”Er is een kindeke geboren op aard.” Ondanks de rugklachten en pijnlijke knieën van de oncomfortabele houten bankjes hoort het er voor mij wel bij om de kerst officieel in te luiden.

3. Surprise 

Iedereen die (zogenaamd) in het diepste geheim bezig is met z’n eigen knutselprojectje. En dan is er nog het onopvallende peilen naar iemands lievelingskleur of verlanglijstje. Elk jaar probeer je weet net iets meer uit de kast te trekken om een origineel bijbehorend gedichtje te schrijven dat een tipje van sluier oplicht over je knutselcreatie. Het blijft altijd spannend ondanks alle geruchten en speculaties die zich van tevoren de ronde doen over wie welk lootje getrokken heeft.

4. Kaartjes sturen 

Een dikke stapel postzegels naast je en een pak kerstkaarten die je ergens al in oktober hebt meegepikt, en je bent klaar om kerstkaartjes te gaan versturen. Na 100 kaartjes en een lamme blauwe arm van het schrijven heb jij je (verplichte en verwachte) taak weer volbracht. De E-card mag misschien in opkomst zijn, maar ik vind niets leukers dan een ouderwets handgeschreven kaartje.

5. Liedjes 

Of het nu gaat om ”Jingle bells” of ”All I want for christmas” geen kerst passeert zonder deze liedjes een keer of 25x gehoord te hebben. Aan de ene kant word ik er helemaal gek van, die irritante deuntjes die je maar niet uit je hoofd krijgt. Maar aan de andere kant zorgt het wel voor een instant-kerst gevoel met op de achtergrond een opgetogen kerstboom en lichtjesslingers.

Aan welke kerst-clichés ben jij schuldig? 

Advertenties

5 gedachtes over “DECEMBER DAYS 3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s